Pod křídly plaměňáků

Dětský pokoj pro čerstvou školačku je komplikovaný zejména svým malým rozměrem. Dokud holčička měla v pokoji pouze postel a pár nízkých skříněk s hračkami, nebyl pro ni problém v pokoji normálně fungovat.

Po nástupu do školy však rodiče začali řešit, jak do pokoje ještě umístit pracovní stůl a nejlépe i šatní skříň, aby měla všechny své věci u sebe. Zároveň se báli, aby pokoj příliš nezaplnili a z místnosti nebyla tmavá komůrka.

Už od začátku bylo jasné, že barvy do pokoje budou vybrány světlé. Jako základní barva je zvolená bílá, kterou doplňují dívčí odstíny fialové a červené. Na přání dívky použít také růžovou barvu byla vybrána omyvatelná tapeta s jemnými plameňáky, která výraznější odstíny spíše doplňuje a barevný tón sama až tolik neudává.

Obměnou prošlo také rozmístění nábytku. Místnost je široká jen o něco málo více než je délka postele, proto byla postel navržena na míru a spojena v čele s odkladní plochou na malé nezbytnosti, která slouží místo nočního stolku, a umístěna na šířku místnosti. Pokoj tak opticky nepůsobí jako „úzká nudle,“ a vzniká i více místa na hraní ve středu místnosti.

Na míru byla také vyrobena knihovna se skříňkami na hračky a školní potřeby, polička s domečky nad pracovním stolem a box na tašky, který poslouží i jako stolička vedle šatní skříně.

Stůl a šatní skříň byly vybrány z prodejního řetězce; zrcadlové dveře skříně malý pokoj opticky rozšiřují.

Školákovo království - návrh 2013, realizace 2014 – 2015
Je to klasický panelákový pokojíček. Za dveřmi prostor na skříň, na druhé straně postel, pod oknem stůl. Ale to rodiče školáka nechtěli. Chtěli zajímavé řešení a ne jen nahodile rozmístit nábytek okolo místnosti.

Největší změnou oproti stávajícímu řešení bylo otočení pracovního stolu do místnosti a vytvoření pracovního koutku. Celý tento prostor je zařízen nábytkem v bílé barvě, v klidných odstínech, které zbytečně nerozptylují. Na dosah ruky má tak malý školák skříňku se školními potřebami i knihovnu s úložnými prostory. Praktickým prvkem je čelo postele, které tvoří zároveň bariéru u stolu a zabraňuje tak padání psacích potřeb z pracovní plochy. Zároveň také pomyslně dělí místnost na prostor pracovní a odpočinkový/hrací.

Netradičně jsou řešeny také stěny pokoje, na kterých je zkombinována světle modrá výmalba s cihlovou tapetou, a čelní dvířka skříně. Ty jsou polepeny samolepící tapetou s barevným grafickým dekorem. Tlumenějčí chlapecké barvy rozjasňuje zářivě žlutý sedací vak pod policí s medailovými trofejemi. Zrcadlové dvířka od šatní skříně opticky rozšiřují prostor místnosti. Hodiny z vynilové desky zdobící stěnu vedle vstupních dveří vyrobila chlapcova maminka.

V obou pokojích byly nově vybrány podlahy z  PVC, které jsou u postelí doplněny malými koberečky.

Galerie:

 

 

Ing. arch. Michaela Nášelová

2007 - 2013 - Fakulta architektury ČVUT, Praha
2011 - 2013 - Modul zahradní a krajinářské tvorby, Fakulta architektury ČVUT, Praha
2012            - E.T.S. de...

© 2018 ArchTV