Rekonstrukce interiéru budovy KKCG v Praze

Zrekonstruované interiéry budovy KKCG v Praze na Vinohradské ulici byly navrženy studiem VRTIŠKA • ŽÁK ve spolupráci s brněnským ateliérem RAW.

Klient, mezinárodní investiční skupina se zaměřením na environmentální strategii a udržitelnost rozvoje. Cílem renovace interiérů bylo poukázat na tento trend a za použití přírodních materiálů v kontrastu s neutrálním prostředím docílit maximálního efektu. Dominantním prvkem celého objektu je 21m vysoká polygonová interiérová „fasáda“ utvořená z hliníkových lakovaných profilů. Ve spojení s vertikální zahradou o výšce 21m a obvodu 12m, tvoří tyto dva prvky dominantu pěti patrového vstupního foyer. Tato živá stěna je napojena na počítač, který řídí její průběžnou a rovnoměrnou závlahu. Vše doplněno o corianovou recepci s podsvíceným barrisolovým podhledem a lacobelovými obklady stěn.

V přízemí budovy můžeme také nalézt firemní restauraci se stropem založeným na stejném principu, jako je fasáda, ovšem v horizontální poloze tak, čimž je docíleno organicky plujícího efektu. Prostor salónku je oddělen od zbývajících prostor restaurace vertikální živou stěnou. Vše je opět doplněno lacobelovým obkladem, dřevěným barem a nábytkem a černou tabulovou stěnou sloužící k propagování sezónních receptů, či nabídek.

Zasedací místnosti ve vyšších patrech jsou navrženy jakou dřevěné dubové boxy, implementované mezi jednotlivá patra. Skleněné příčky jsou vybaveny technologií Privalight, což umožňuje, z jinak čirého skla, utvořit mléčné stisknutím jednoho tlačítka.
Podlahy na chodbách jsou vyhotoveny ve vinylových kobercích v kombinaci s atypickými dveřmi, částečně vybaveny skleněnými světlíky po boku dveří. Ty jsou vyhotoveny v transparetní barvě, což celek oživuje a zároveň funguje jako orientační systém mezi jednotlivými divizemi firmy.

Běžné kanceláře jsou rozděleny na kategorie VIP, TOP a standard. Povrchy kanceláří VIP jsou vyhotoveny v Pandomu, v kombinaci s obklady z černých ocelových plechů, sloužících jako magnetická tabule pro prezentaci osobních fotografií, či předmětů. Vše v kombinaci s dubovým nábytkem utváří nestandardní dojem z kanceláře. Prostory kanceláří TOP jsou vyhotoveny v bílé barvě v kombinaci se dřevem, kanceláře typu standard vinylovým koberce, bílou barvou a zeleným akcentem v podobě paravanů.

Klubová místnost ve 4.patře je vybavena krbem a stěnou z černého klavírového laku se skrytým úložným prostorem. Místnost je přirozeně rozdělena na dvě zóny použitím ocelového rámu, sloužícím jako sklad pro dřevo. Tento prvek nejen, že dělí prostor, ale spolu s lakovanou stěnou utváří jeho dominantu.

V budově vzniklo nově také zaměstnanecké fitness. Dalo by se definovat, jako surový prostor. Betonové stropy a stěny s odhalenými sítěmi jsou zjemněny zelenou kaučukovou podlahou a dřevěným boxem se šatnami, WC a sprchami. Zelená podlaha je v přímém kontrastu k sytě červeným interiérům šaten. Celý prostor dostává na jiné dimenzi díky užití zrcadla po celé délce místnosti.

Na zelenou podlahu fitness nepřímo navazuje prostor garáží, který je kompletně vyhotoven v sytě zelené barvě s rostlinnou linkou na rozmezí stropu a zdí. Dominantním prvkem celého prostoru je výrazná grafika na stěnách a podlaze, sloužící jako navigační systém ve vícepodlažních garážích.

Architekti: VRTIŠKA • ŽÁK / RAW ATELIER
Investor: KKCG
Projektant: AED

Projekt: 04-10/2011
Realizace: 11/2011-07/2012
Náklady: 8.000.000,- EUR
Plocha: 8500m2

Galerie:

Ateliér designu nábytku a interiéru D2

Roman Vrtiška a Vladimír Žák se potkali již při studiu na VŠUP, kde započali svoji spolupráci. Dohromady také absolvovali stáž na Alvar Aalto univerzitě v Helsinkách, kde byla jejich práce...

© 2018 ArchTV