Nájemní bytový dům v Sargans Residenz Eisenerz

Původním zadání bylo zrekonstruovat starý svépomocí postavený rodinný dům, který byl už ale na konci své životnosti a nevyhovoval požadavkům majitele. Po dohodě s investorem, jeho rodinou a statikem, bylo rozhodnuto, že dům bude odstraněn a bude navržen dům nový. Pro získání nejkvalitnějšího řešení byla uspořádána vyzvaná architektonická soutěž. V soutěži jsme se umístili na 1. místě a v roce 2016 jsme začali pracovat na dalších fázích projektu.

Kontext, inspirace, klíčové koncepce při vytváření návrhu
Okolní masivy hor se staly jednou z hlavních linek projektu, která prochází celým návrhem. Vrcholky hor jsou důležitými body, na které jsou orientovány výhledy z pokojů a utváří tak formu a půdorys domu. Narůžovělý kámen Verrucano-Schiefer, který se v okolí objektu četně vyskytuje se stal předobrazem pro materializaci fasády a vnitřních prostor. S ohledem na udržitelnost a ekologii byla navržena velmi kompaktní obálka celého objektu. Dům působí jako vysekán z kamene, jednotlivé plochy fasád jsou definovány různými povrchy omítky a rozehrávají hru světla a stínu. Barva domu se v průběhu dne mění od světle šedivé při ranním rozbřesku až po růžovou při západu slunce.

Konceptem domu bylo i nájemní bydlení, které určovalo specifické řešení prostor a materiálů. Použité materiály museli být kvalitní, dlouhodobě odolné a neutrální tak, aby splnily očekávání rozdílného spektra obyvatelů. Vnitřní řešení prostor muselo být přehledné a využití pokojů variabilní. Schodišťový prostor, terasy a venkovní společné prostory jsou místem k pozdravení a setkávání.

Prostorové řešení
Jádrem a srdcem objektu je schodiště s výtahem, které je umístěno uprostřed domu. Fasáda je tak k dispozici pro jednotlivé byty, které disponují velkorysými půdorysy s několikastrannou orientací místností, dostatkem denního světla a výhledy, a to i z často přehlížených místností domu jako jsou koupelny a kuchyně.

Kompozičně jsou byty navrženy na stejném principu - bez slepých chodeb a s přímým propojením na obývací prostory. Díky tomu je při vstupu do bytu vždy zaručen průhled ven na okolní krajinu. V bytech není dodrženo rozdělení na pobytovou a spací část, pokoje jsou přístupné i z obývacího pokoje čímž je dosaženo zefektivnění plochy bytu.

Obyvatelé domu byli vybráni přímo majitelem objektu a stali se jimi i jeho přátelé nebo rodinní příslušníci. Viladům tak funguje jako jeden velký organismus, kde se i přes individuální bydlení obyvatel, lidé často potkávají a povídají si. Byty přízemní mají k dispozici soukromé předzahrádky, byty v patře disponují každý dvěma terasami. Největší byt v horním podlaží má terasu po celém svém obvodu a z vířivky umístěné na jeho střešní terase je výhled na všechny okolní horské vrcholky. Všem obyvatelům domu slouží grilovací místo se zahradou, kde se pravidelně pořádají společné večery.

V podzemní garáži je sedm parkovacích stání pro auta, která mají dobíjecí stanice pro elektromobil a osm parkovacích míst pro kola. Další parkovací stání pro kola se nachází na terénu při vstupu do objektu. Ve Švýcarsku se běžně počítá jedno stání pro kolo na každý pokoj v domě.

Způsoby konstrukce a hlavní materiály užité v projektu
Navržený dům je založen na pilotech jdoucích do únosné vrstvy podloží do hloubky 16-20 m.
Spodní stavba je navržena jako bílá vana. Vertikální nosné konstrukce a stropní desky jsou navrženy jako monolitické, železobetonové. Toto řešení vyhoví nárokům na opatření proti zemětřesení, navržený objekt se totiž nachází v 2. zóně bezpečnosti.

Obálka domu je zvenčí zaizolována, jsou použita dřevo-hliníková okna a je omítnuta těžkou cementovou omítkou s lehkou příměsí místního nadrceného kamene, který domu propůjčuje lehce nachový železný odstín. Atika, lodžie a místa, kde hmota domu ustupuje do pozadí jsou pojednána vertikálně proškrabovanou omítkou.

Společné prostory jsou realizovány z trvalých a hodnotných materiálů – černá ocel, pohledový beton a teraco na podlaze. Pohledový beton ve schodišti a koupelnách podtrhuje určitou surovost domu. Materializace objektu odkazuje jak na dlouholeté podnikání s kovy otce investora, tak na kontext a historii místa s okolními železnými doly v přilehlých horách.

Jednotným jmenovatelem interiéru pro nájemníky jsou minimalistické kuchyně s odolnými žulovými pracovními deskami, vícevrstvé dřevěné podlahy, vestavěné skříně, koupelny laděné do béžové a světle modré barvy. Vnitřní prostory tak svoji lehkostí splní rozličné požadavky jednotlivých nájemníků.

Energie
Dům je vzhledem ke své horské poloze a vztahu k přírodě navržen ve švýcarském ekologickém standardu Minergie. Jako hlavní zdroj energie slouží tepelné čerpadlo země-voda, v zahradě objektu jsou 4 x 85 m hluboké vrty. Toto čerpadlo je poháněno a podporováno solární elektrickou energií ze střechy objektu. Přebytky této energie jsou využívány v provozu objektu, případně prodávány zpět do veřejné sítě. Jednotlivé byty jsou řízeně větrány. Čerstvý vzduch je přiváděn z úrovně střechy, pomocí vertikálních šachet je přes tepelný výměník distribuován do jednotlivých bytů.

Interiér objektu je chráněn proti přehříváním pomocí externích fasádních žaluzií. Instalační boxy exteriérového zastínění jsou skryty v tepelné izolaci fasády a omítnuty.

Rozvody vzduchotechniky jsou uloženy ve stropních deskách objektu. Přívod a odtah je realizován pomocí stropních mřížek.

Materiály
- pohledový beton – schodišťový prostor, koupelny
- těžká proškrabovaná cementová omítka s příměsí místního nadrceného kamene Verrucano-Schiefer s povrchovou lazurou – venkovní fasáda
- černá ocel – zábradlí, dle autorského návrhu
- teraco – podlahy ve společných prostorách
- lakovaná MDF – vestavěný nábytek, dle autorského návrhu
- vícevrstvá dřevěná podlaha – obytné prostory

Značky
- okna HS Portál Stratos Classic - Windowstar\www.windowstar.cz
- teraco dlažba - Teraso\www.teraso.cz
- výtah - AS Aufzüge\www.lift.ch
- obklady koupelny - Archtiles\www.archtiles.cz
- kuchyně, vnitřní dveře - Dana Türe\www.dana.at
- světla - Rendl\www.rendl.cz

Studio

Apropos Architects

Autor

Ing. arch. Michal Gabaš, hlavní architekt
Ing. arch. Eva Gabaš Rosenová
Ing. arch. Tomáš Beránek

Kontaktní e-mail

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Web

www.aproposarchitects.com

Sociální média

www.instagram.com/apropos.architects
www.facebook.com/aproposarchitects

Adresa studia

Birmensdorferstrasse 339, CH-8055, Zürich, Švýcarsko
Sochařská 333/2, 170 00 Praha 7 – Bubeneč, Česká republika

   

Umístění projektu

Sargans

Země projektu

Švýcarsko

   

Rok projektu

2016

Rok dokončení

2020

Zastavěná plocha

428 m²

Hrubá podlahová plocha

1022 m²

Užitná plocha

867 m²

Plocha pozemku

902 m²

Rozměry

18.6 x 13.0 x 9.5 m, 3500 m3

   

Fotografie

Alex Shoots Buildings, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., www.alexshootsbuildings.com

Spolupráce

Statika: Statika3 [Ing. Patrik Štancl], www.statika3.cz

 

Galerie:

Projekt:

Apropos Architects

Apropos Architects je architektonické studio působící v Curychu, Praze a Den Haagu. Jsme tým architektů s mezinárodní zkušeností, pracující na projektech po celé Evropě. Známe se ze školních let a...

Copyright ArchTV 2022 & HARO Czech - web pro každého