Proměna průmyslového objektu v kanceláře, ateliéry a galerii

"Důležitý duch staré textilní továrny, zachování starých olejovaných dřevěných podlah, čitelný železobetonový skelet budovy a velké okenní plochy, tvoří hmatatelnou vnitřní atmosféru 3. etáže."

Prostor 3. etáže je navržen především pro podnikavé a tvořivé jednotlivce či malé kolektivy. V počátečních úvahách byla zvolena cesta vytvoření jednotlivých oddělených buněk s důstojným nástupem a velkorysým místem pro společné setkávání a rozvíjení sociálních vazeb mezi nájemci. U prostor tohoto typu v Rožnově ojedinělý přístup.

Důraz byl kladen na jednoduché, finančně nenáročné a přitom osobité architektonické ztvárnění interiéru. Lapidární industriální architektura budovy ze 30. let minulého století skloubená s novými požadavky na provoz vytváří jasné a utilitární řešení dispozice. Hlavním prostorem se stává vstupní hala se zázemím. Místo pro setkávání, odpočinek či jednání. Na halu přímo navazuje trojtrakt s přístupovou chodbou. Stěny z ateliérů do chodby jsou záměrně prolomeny malými okny. Díky východně západní orientaci budovy vzniká v chodbě během dne hra pronikajících paprsků nízkého slunce. Chodba je tak i přes umístění ve středním traktu osvětlena denním světlem. Je zároveň jakousi galerií jednotlivých studií s možností nahlédnout dovnitř. Studia, které nabízí nadstandardní převýšený prostor s výhledy na horu Radhošť a město Rožnov slouží jako ateliéry, kanceláře či malé dílny. První větší buňku se díky vstřícnosti investora podařilo proměnit v živý prostor, galerii pro pořádání uměleckých výstav, komorních koncertů či přednášek. Přináší 3.etáži sociální kontakt s vnějším okolím. 

Důležitý duch staré textilní továrny, zachování starých olejovaných dřevěných podlah, čitelný železobetonový skelet budovy a velké okenní plochy, tvoří hmatatelnou vnitřní atmosféru 3. etáže. A dále pak prostornost, prosvětlenost, nadstandardní nástupní a společenský prostor, střídmá architektura interiéru vyzdvihující hodnoty původní stavby, umocnění sociálního kontaktu mezi obyvateli navzájem a obyvateli a vnějším světem, to jsou dle našeho mínění základní přednosti 3. etáže.

užitná plocha jednotky: 30,5 m2
užitná plocha celkem: 578 m2
projekt: 2014
realizace: 2014

Henkai architekti

Fotografie Jakub Skokan a Martin Tůma / BoysPlayNice

Galerie:

© 2018 ArchTV