Dětská léčebna se speleoterapií v Ostrově u Macochy

Léčebna pro děti s nemocemi dýchacího ústrojí má v Ostrově u Macochy na Blanensku více než třicetiletou tradici. Prostředí CHKO Moravský kras má na dětské zdraví blahodárný vliv, součástí léčby je i příznivé klima přilehlé Císařské jeskyně. Nový komplex nahradil původní dočasnou nevyhovující stavbu. Pozemek v severní části Ostrova navazuje na území s rodinnými domy, kompaktnost obce je zachována provázáním struktur zástavby se vzrostlou zelení. Léčebna je v jihovýchodní části parcely a ponechává široký pás zeleně obklopující obec.

Tvar budov je inspirován archetypem domku z dětské kresby, multiplikovaným do čtyř funkčně odlišných částí. Vysunutím dvou segmentů vzniká prostupující kompozice, která vtahuje přírodu a denní světlo dovnitř. Dvoupodlažní zdravotnický areál bílé barvy odkazuje na barvu vápence, který je pro kraj typický. Tvoří jej čtveřice protáhlých traktů se štíty orientovanými kolmo na obslužnou komunikaci. Osazení do terénu vychází z morfologie, část je zapuštěná. Díky svažitosti parcely je v obou podlažích přístup přímo z terénu. Přísně pravoúhlá dispozice komplexu je záměrně změkčena kruhovými prvky (lavice na nádvoří a terase, tvar svítidel, světlíky apod.), cílem je částečně i praktická stránka – eliminace poranění o ostré rohy.

Budova splňuje přísné hygienické předpisy i požadavky na vysokou kvalitu vnitřního prostředí, řízena pomocí chytrých technologií, funguje na bázi obnovitelných zdrojů energie a má nízké provozní náklady.

Léčebna zahrnuje několik samostatných úseků podle náplně:
1. vstupní část s recepcí a technickým zázemím, v patře je jídelna a kuchyně
2. zdravotnická část se služebním bytem, v patře je škola, v suterénu technické zázemí
3. wellness část s tělocvičnou v přízemí a balneo provozy v patře, v suterénu jsou technologie
4. dvoupodlažní ubytovací část, v suterénu jsou šatny, sušárny a prádelna navazující na exteriér

Všechny úseky jsou přístupné z centrální aleje i schodišťové haly, ani jeden úsek není průchozí.

Zahrada je rozdělena na zóny, které jsou funkčně propojené s léčebnou, důraz je kladen na terénní morfologii. Dopravní napojení reflektuje strukturu území a pozemek protínají dvě obslužné komunikační osy. V areálu jsou hřiště, herní prvky pro děti a posilovna. Nově vysazené stromy, keře a květiny jsou nehybridní s převahou lokálních druhů.

Jedním z principů návrhu je tzv. „healing architecture“. Přestože dětské vnímání je odlišné od dospělých, cílem bylo vytvořit léčebný komplex, ve kterém se bude cítit komfortně každý. Snaha o „léčivou architekturu“ se projevuje celkovým vzhledem, který zosobňuje čistá bílá barva fasády a střechy, i zasazení do krajiny a terénu. V interiérech jsou pestré barvy a jejich kombinace, vnitřní prostory jsou důsledně propojeny s venkovními relaxačními plochami.

Design and Build
Formát veřejné zakázky Design and Build vyhrálo konsorcium na základě architektonické soutěže. Za předem danou maximální cenu pak konsorcium budovu vyprojektovalo, postavilo, uvedlo do provozu, zkolaudovalo a předalo uživateli.
Projekt byl kompletně zpracován metodou BIM, tedy stavební část, statika a veškeré sítě a technologie. V rámci projektování byly detekovány a řešeny kolize, probíhalo i připomínkování ze strany objednatele a uživatele, které probíhalo v rámci společného CDE.

Technologie
Návrh technologického zařízení budovy byl přizpůsoben jejímu účelu, aby poskytoval co nejlepší vnitřní prostředí pro děti s dýchacími problémy. Budova je větrána s úpravou vzduchu ve VZT jednotkách s důrazem na čistotu, teplotu a vlhkost vzduchu. Pro vytápění a chlazení se používá stropní systém, a v každé místnosti je instalován autonomní regulace s čidly teploty a vlhkosti, doplněné o čidla CO2. Kotel na dřevní pelety je primárním zdrojem tepla, a existuje také dvojice závěsných kondenzačních kotlů jako bivalentní záložní zdroj. Kompresorová chladící jednotka je použita pro chlazení. Osvětlení využívá LED svítidla. Celková spotřeba neobnovitelné primární energie dosahuje hodnoty 111 kWh/m2/rok. Efektivita hospodaření s energiemi a vodou je klíčová a celý systém je plně automatický s vizualizací na grafické centrále a možností vzdáleného přístupu a ovládání.

Materiály
přírodní marmoleum – podlahy
biodesky – vestavěné skříně a další nábytek, recepce, obklady stěn
bílý trapézový plech – střechy
akustické sádrové a minerální desky – podhledy
ocelové lakované bílé profily – zábradlí
3D tištěný beton – betonové květináče

Značky
Marloleum — Forbo\www.forbo.com
nábytek — Wiesner-Hager\www.wiesner-hager.com
podhledy — Ecophon\www.ecophon.com
stropy — Prefa Brno\www.prefa.cz
střecha — SATJAM\www.satjam.cz
omítka — STO\www.sto.cz
hlavní nosné zdivo Porotherm — Wienerberger\www.wienerberger.cz
příčky SDK — Knauf\www.knauf.cz
příčky SVD — Fermacell\www.fermacell.cz

Doplňující informace
Dětská léčebna se speleoterapií v Ostrově u Macochy  je odborný léčebný ústav pro děti od 4 do 18 let. Sanatorium se nachází v čistém a krásném prostředí CHKO Moravský kras.
Jedná se o jedinou dětskou odbornou léčebnu v ČR, kde se k léčbě dýchacích cest, astmatu, alergií a k celkovému posílení imunity využívá jedinečná přírodní krasová jeskyně, která je veřejnosti nepřístupná – Císařská jeskyně.
Díky speleoterapii se dětem výrazně zvýší odolnost vůči infekcím, zlepší celková fyzická kondice a sníží se množství užívaných antibiotik i dalších léků na minimum. Speleoterapie je Ministerstvem zdravotnictví ČR uznaná oficiální léčebná metoda.
Školní výuku zajišťuje dětem Základní škola při dětské léčebně.

 

Studio

Adam Rujbr Architects

Autor

Ing. arch. Adam Rujbr

Kontaktní e-mail

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Web

www.ararchitects.cz

Sociální média

www.facebook.com/AdamRujbrArchitects

Adresa studia

Srbská 22, 612 00 Brno, Česká republika
Hořejší nábřeží 19, 150 00 Praha, Česká republika

Projekční tým

Konsorcium:
Generální projektant: Adam Rujbr Architects s.r.o, www.ararchitects.cz
Projekce a dodavatel technologické části: ENESA a.s., www.enesa.cz
Dodavatel stavby: VCES, www.vces.cz

   

Umístění projektu

Ostrov u Macochy, okres Blansko

Země projektu

Česká republika

   

Rok projektu

2020

Rok dokončení

2023

Zastavěná plocha

2155 m²

Hrubá podlahová plocha

3850 m²

Užitná plocha

3260 m²

Plocha pozemku

18228 m²

Náklady

196 mil. CZK

   

Klient

Jihomoravský kraj

Web klienta

www.jmk.cz

   

Fotografie

BoysPlayNice, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., www.boysplaynice.com

Spolupráce

Adam Rujbr Architects: Michal Surka, Aleš Chlád, Michaela Bastlová, Kateřina Gayerová

Galerie:

Adam Rujbr Architects

Jsme tým zkušených architektů a projektantů, kteří jsou otevření všem výzvám.

Udržitelnost
Navrhujeme nízkouhlíkové budovy šetrné k přírodě, s minimálními provozními náklady harmonicky zakomponované do širšího...

Copyright ArchTV 2024 & HARO Czech - web pro každého