Přístavba rodinného domu na Kojetíně

Investor, náš kamarád, nás opět oslovil k pokračování projektu na Kojetíně. Zadáním bylo rozšířit současný objekt o dvě ložnice, koupelnu a šatnu. Nebylo jednoduché přemýšlet o přístavbě k objektu, kterého si nesmírně vážíme. Karel Doležel napsal o výše zmíněné stavbě: “…To mě uchvátilo na příkladu revitalizace stodoly v Kojetíně, pískovcové stěny z poloviny 19.století byly zachovány a naprosto novodobým způsobem prostor vyřešen pro novou funkci, naprosto ideální, vskutku evropsky standardní ukázka přístupu k historické architektuře“.

Proto jsme se snažili zachovat původní rekonstrukci v co největší míře a přistavět do svahu jen nenápadnou stavbu se zelenou střechou, která se bude otevírat do atria, kde se odehrává život rodiny. Nová stavba zároveň opticky odděluje vstupní prostor na pozemek pomocí přístřešku pro automobily a také chrání historickou kamennou stěnu.

Přiznáním betonových konstrukcí v exteriéru i interiéru se snažíme o nepopírání přírodní podstaty materiálu.

Děkujeme Radkovi Leskovjanovi za další zajímavou práci, ať žije UAX!

Architektonická studie přestavby: 2015, projekt: 2016, realizace 2017–2018
Autor: Kamil Mrva Architects, s.r.o.
Spolupráce: Václav Kocián, Tomáš Šenovský
Investor: Radek Leskovjan
Foto: Libor Stavjaník / Studio Toast

Galerie:

Video:

Kamil Mrva Architects

Architekt Kamil Mrva je jedním z nejvýraznějších představitelů mladší generace českých architektů. Po absolvování brněnské fakulty architektury a krátké praxi v pražském ateliéru Gama pod vedením Karla Pragera se vydal...

© 2018 ArchTV