Vila v Beskydech

Objekt je situován na severní hranici jižně se svažujícího pozemku o ploše 6.500 m2, v jehož spodní části je vzrostlý les. Pozemek je součástí přírodního terénního útvaru - rokle, svažující se k nedaleké přehradě.

Vila je co do měřítka jednou z největších stavebních struktur v obci, ihned po bývalé škole, nebo památce lidové architektury - dřevěném evangelickém kostelíku z r. 1783, se kterým je také v přímém vizuálním kontaktu. Kostelík se stal předobrazem pro celkovou koncepci vily, která soudobě interpretuje dualitu exteriéru a interiéru, pro lokální architekturu tak typickou. Výsledkem je 3D fasáda z trapézového perforovaného plechu vers. celodřevěný interiér. Fasádní plech jako druhá kůže objektu, sluno a větrolam, připomínající krajkářskou tradici regionu a propůjčující hmotě specifické měřítko; prvek integrující dům do okolní přírody.

Jedná se o místně tradiční dřevostavbu, posunutou technologicky na úroveň současnosti. Křížem lepené dřevěné panely dávají vzniknout dřevěnce III. tisíciletí. Koncepce vnitřních prostor domu je variací na téma „plan libre“. Obytné místnosti orientovány na jih, ze severu vstupní dvůr, garáž a hospodářské prostory domu. Velkoplošné prosklení, zajišťující propojení exteriéru s interiérem, okolní příroda se stává integrální součástí interiéru domu. V jihozápadní části domu prostorová koncepce graduje dvoupodlažním obytným prostorem s galerií, knihovnou a rohovým oknem s výhledem na blízký evangelický kostelík.

Architektem byla navržena řada nábytku a doplňků (komody, noční stolky, jídelní stůl, kuchyně, radiátory, mýdelníky, věšáky), které přispívají k dotaženosti a integritě díla. Objekt je navržen jako pasivní dům s inteligentním systémem řízení budovy, vytápěný tepelnými čerpadly. Materiály – dřevo, AL- plech, kov, sklo, kámen.

Galerie:

Plány:

Ing. arch. Zdeněk Trefil

Architektonický projekční a konzultační ateliér Pod Oborou 860, CZ 757 01 Valašské Meziříčí, www.tref-a.cz

Studoval SPŠ stavební ve Valašském Meziříčí u Ing. arch. Petra Žerta, Fakultu architektury VUT v Brně u...

© 2018 ArchTV