Interiér rodinného domu v Praze 7

Když se sejde architekt a investor, kteří si vzájemně sedí, je to vždy výhra. A to pro obě strany. Klient má bydlení, které mu ve všech směrech vyhovuje, architekt má realizaci, za kterou si stojí a nebojí se ji ukázat světu.
Klient nás kontaktoval doslova za pět minut dvanáct. Den před odletem na dlouhotrvající pracovní pobyt za oceánem. Naštěstí jsme si lidsky i co se týče stejného vkusu velmi sedli, takže spolupráce probíhala velmi hladce.

DISPOZICE / INTERIER
Byt byl ve své původní dispozici rozdělen na dvě oddělené průchozí místnosti. Vzhledem k tomu, že byt byl developerem čerstvě rekonstruován do této podoby, společně jsme se rozhodli, že nemá smysl pouštět se do nějakých zásadnějších dispozičních změn spočívajících v ubourání dělicí stěny. Pracovali jsme tedy na podkladu stávajícího dispozičního řešení. 

Ve vstupní části je navržen jednoduchý botník, nad kterým je instalován držák na kolo, a je zde ještě uvažováno s háčky pro pověšení svršků.

Vstupuje se do kuchyně s jídelnou, kde jsme si i přes poměrně malé rozměry dovolili navrhnout ostrůvek. Funguje jako takový středobod celé místnosti. Nabízí dostatečný prostor pro vaření, navíc je prodloužený a vytváří tak jídelní část ve stejné úrovni. Sezení je řešeno vyvýšenými barovými židličkami. Při vaření je tak klient otočený směrem do místnosti, má výhled z okna ven a nemusí se k hostům otáčet zády.

Na stěně je umístěn podsvícený policový systém, kterým bude umocněn "barový" dojem celé kuchyně. Počítá se zde s vystavením sklenic a dalšího nádobí.

V rohu této místnosti je malý kout s kulatým oknem, který jsme využili jako komoru pro umístění zavazadel a větších předmětů. Tento koutek je od zbytku místnosti oddělen posuvným panelem.

Ve druhé místnosti se nachází obývací pokoj s ložnicí. Vzhledem k tomu, že klient má pracovně velmi nepravidelný režim, který se příliš neohlíží na denní/noční dobu, rozhodli jsme se tuto místnost předělit posuvnými panely a místo na spaní tak v případě potřeby úplně oddělit od obývací části a tím zajistit klid na odpočinek i během dne, aniž by to mělo zásadní vliv na režim jeho partnerky. Tato dělicí stěna je v jedné části prosklená, aby se, pokud si klient přeje, mohlo do ložnice dostat ranní slunko. V opačném případě jsou okna vybavena zatemňovacími roletami tmavé barvy.

V ložnici se nachází šatní skříň a za postelí je ještě úložný prostor pro umístění peřin.

Pracovní místo je navrženo u okna, jedná se o jednoduchou sestavu stolu s nízkým šuplíkem, který "je položen" na skříňce s výklopem.

Obývací pokoj je vybaven jednoduchou pohovkou šedé barvy a konferenčním stolečkem. V úrovni dělicí příčky je uvažováno s instalací projekčního plátna se zpětnou projekcí, která zajistí možnost sledování filmů jak z obýváku, tak z ložnice.

BAREVNOST, MATERIÁLY
Materiálově je interier řešen v kombinaci bílého Thermopalu, dřevěných prvků - dub přírodní s olejovaným povrchem, a šedých kompaktních desek Fundermax s hliníkovou vložkou, která ve svém detailu - v hraně - vytváří zajímavý efekt. Obvodové stěny jsou obloženy bílým lícovým zdivem. 

Doplňky byly vybrány rovněž v této barevnosti, použili jsme zejména výrobky skandinávského designu - ve dřevě či v šedé barvě.

Návrh interieru: Boq architekti s.r.o., ing. arch. Miroslav Stach, ing. arch. Jana Stachová
Fotografie: MgA. Tomáš Dittrich

Galerie:

Boq architekti

Boq architekti se zaměřují na bydlení.

„Architektura nás baví, architekturou žijeme. Rádi si hrajeme s prostorem, nebojíme se nezvyklých řešení  a orientujeme se na detail.“

Zaměřují se zejména na návrhy rodinných a bytových...

© 2018 ArchTV