Interiér předsálí České filharmonie v Rudolfinu

Nové vstupní interiéry v předsálí Dvořákovy síně v Rudolfinu vznikly s respektem k významné historické budově a instituci České filharmonie. Zahrnují vstupní foyer s výstavou o historii budovy, poslechový salónek a obchod se suvenýry a jako přiznaná nová vrstva se snaží historickou architekturu nepřebíjet, ale spíše doplnit a akcentovat.

Náš návrh pro interiér předsálí Dvořákovy síně v Rudolfinu vznikal s respektem k původní architektuře budovy i k nadčasové hodnotě a důstojnosti České filharmonie. Záměrem bylo daný historický prostor vizuálně nepřebíjet ale spíše akcentovat, zároveň doplnit o nové využití uceleně, funkčně a současně. Tomu pomáhá efekt zrcadlení a volba materiálů, které se už nějak v budově vyskytují – primárně leštěná mosaz a tmavá dřevěná dýha. Tvarování nových prvků vychází z půdorysu řešených prostor a navazuje na ornamenty v původní kamenné podlaze.

Projekt navazoval na výhru ve vyzvané soutěži pořádané v roce 2018 - 2019 organizací CZECHDESIGN. Celkový záměr akce bylo otevřít prostory předsálí i mimo konání koncertů jako určitou extenzi veřejného prostoru s nabídkou nových funkcí. Zadání od České filharmonie požadovalo předělat obchod se suvenýry, doplnit možnost poslechu hudby a výstavu o historii budovy. Inspirací k návrhu nám byl pokorný přístup jinak avantgardního architekta Karla Pragera při generální rekonstrukci budovy v 90.letech 20.století.

Nový interiér tvoří celkem tři propojené části – dva krajní salónky, Bělohlávkův poslechový salónek a obchod se suvenýry Rudolfinum shop, a střední foyer s výstavou. Její instalaci tvoří dva volně stojící vertikální objekty, zdánlivě monolitické mosazné obelisky. Při průchodu k šatnám svou kratší stranou zrcadlí historický prostor a lákají návštěvníky k sobě i k salónkům. Obsah výstavy nesou podsvícené panely na delších stranách objektů kryté zlatavým reflexním sklem, historické fotografie a texty vystupují jakoby z hloubky panelu v několika vrstvách. Díky stmívatelnému podsvícení jde panely rozzářit a tím výstavu zdůraznit, anebo přizpůsobit dění. Naším záměrem bylo vytvořit svébytné objekty se vztahem k prostoru, ne pouhé nosiče informací. Na koncepci expozice spolupracovala designérka Miroko Maroko, která měla na starosti kompletní grafické řešení výstavy. Foyer doplňují dřevěné lavičky s mosazným soklem.

 

Salónku s obchodem se suvenýry na pravém konci foyer dominuje centrální oktogonální stůl zrcadlící ornament dlažby v mosazném povrchu, který stejně jako dřevěné výstavní stěny v okolních nikách umožňuje různé variace prodejní expozice. Prodejní pult s pokladnou je přisazený k výstavní stěně v nice mezi dveřmi pro dobrý kontakt prodejce se zákazníky i celkový přehled. Tmavá dřevěná dýha a plná záda výstavních stěn celý prostor vizuálně sjednocují, rastr konstrukce je naopak člení na různě velká pole, aby se různorodé produkty vzájemně nerušily.

Podobné radiální řešení má i poslechový salónek na opačném konci foyer, který nabízí se na chvíli posadit, začíst se do publikací nebo si užít hudby z repertoáru filharmonie dle vlastního výběru. To umožňují sluchátka a tablet s aplikací na výběr skladeb integrované v područkách tří sametových sedaček, záměrně lehce předimenzovaných. Jedna dřevěná lavice mezi dveřmi nese na zvýšených zádech poličku s knihovnou a nástěnné lampičky.

Všechen vestavný nábytek se skrz své materiály a tvarování snaží do historického prostoru zapadnout a působit nerušivě.

Materiály
leštěná mosaz – opláštění výstavních panelů ve foyer a centrálního stolu v obchodě se suvenýry, sokly laviček, sedaček i prodejních stěn
tmavě mořená dubová dýha – lavičky a lavice na čtení, prodejní stěny a pult a vnitřek stolu v obchodě se suvenýry
sametové polstrování – sedačky na míru s integrovaným poslechovým systémem

Značky
generální dodavatel interiéru včetně všech prvků navržených na míru — TEAK\www.teakpolna.cz
lampičky v poslechovém salonku – Gamma Wall s vypínačem — LEDS C4\www.leds-c4.com
sametová látka polstrování – Baltazar Safran — Pierre Frey\www.pierrefrey.com

Doplňující informace
Pořadatel soutěže: CZECHDESIGN, www.czechdesign.cz

Studio

Lenka Míková architekti

Autor

Ing. arch. Lenka Míková, hlavní architekt

Kontaktní e-mail

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Web

www.lenkamikova.com

Sociální média

www.facebook.com/lenkamikovaarchitekti

Adresa studia

Kamenická 673/5, 170 00 Praha 7, Česká republika

Spoluautor

Martin Surovec

Projekční tým

realizace: Lenka Míková, Martin Surovec
soutěž: Lenka Míková, Martin Surovec, Matyáš Cigler, Dominika Galandová

   

Umístění projektu

Rudolfinum, Alšovo nábřeží 12, 110 01 Praha 1

Země projektu

Česká republika

   

Rok projektu

2018-2021

Rok dokončení

2021

Užitná plocha

220 m² salónek + foyer

   

Klient

Česká filharmonie

E-mail klienta

zástupce Lenka Čápová [Oddělení komunikace]
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Web klienta

www.czechphilharmonic.com

   

Fotografie

Tomáš Souček, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Spolupráce

Grafický design a koncepce výstavy: Miroko Maroko, www.mirokomaroko.com
LED design a audio-systém: Michal Pustějovský, www.pustejovsky.net

 

Galerie:

 

Ing. arch. Lenka Míková

Lenka Míková studovala architekturu v Praze na ČVUT a v Paříži. Profesní zkušenosti sbírala při praxi v Praze i Paříži a pak jako spoluzakladatel a partner v ateliéru edit! Od...

Copyright ArchTV 2022 & HARO Czech - web pro každého