Vila Vnitřní krajina

„Chtěl jsem zkusit vnitřní uspořádání domu, ve kterém se člověk přirozeně pohybuje, nebo v něm může jen tak plynout jako ryba ve vodě. Takový pohodový pobyt, kde podvědomě vše tušíte. Jde i o přirozenost toku denního světla, to dovnitř vchází nejen velkými okny, ale i kruhovými otvory ve střeše. Když jsem přijel na první návštěvu do již hotové vily, má jedenáctiletá dcera tam neplánovaně zůstala další tři dny. Prostě se jí tam líbilo.“ (Marek Štěpán – přirozenost)

Místo, kde se vila nachází, má výhodnou polohu kousek od historického centra města. Zároveň je v blízkosti velkých parků, které příznivě ovlivňují okolní klima. Velkým kladem místa je křehká síť sociálních vazeb v okolí, třeba pracovní dostupnosti, docházky do školy, rodinných vazeb a kultury. Přáním klienta bylo žít hodně venku, což na malém, urbanisticky složitém pozemku nebylo jednoduché splnit.

Dvoupodlažní vila je zasazena do mírně svažitého terénu a plně jej odráží ve svém uspořádání. Vytváří vnitřní obytnou krajinu, která je směřována do sebe, do jakési obytné introvertnosti. Zároveň umožňuje průhledy do okolního světa, sousedních zahrad a ulice. Vila má tři výškové úrovně, spíše by se daly nazvat platformami. V úrovni ulice je vstupní betonová, kde je umístěno zázemí. Hlavní obytná platforma se společenskou částí je o necelé patro vyvýšena nad úroveň ulice, klidová část je o další půlmetr výše. Společenská a klidová část jsou dřevěné, k sobě kolmé a navazují na travnaté atrium, které je jádrem celého domu. Na atrium navazuje i objekt sauny s navazujícím ochlazovacím bazénkem, který funguje i jako oddělení od ulice.

Hlavní místa vily jsou kompozičně zdůrazněny. Například nad jídelním stolem je velký kruhový otvor, který jej zvýrazňuje přirozeným světlem. Krb, symbol tepla domova, je umístěn v závěru nástupní osy do domu. V ložnici je umístěn rozměrný romantizující motiv Lysé hory.

Fasády domu jsou jednoduché, abstraktní, vyjadřující jeho materiálovou podstatu. Směrem do ulice je předzahrádka nahrazena dlouhým květníkem.


„Novojičínská vila je variací na antický atriový dům. Konkrétně Atrium displuviatum, tedy bezokapové atrium, které popisuje Vitruvius ve svých Deseti knihách o architektuře. Je to atrium bez sloupů a střešní voda je svedena mimo něj.“ (Marek Štěpán – atrium)

Konstrukční a materiálové řešení
Jednoduše řečeno spodek beton, vršek dřevo. Suterén je řešen jako bílá vodostavebná železobetonová vana z pohledového betonu. Nadzemní podlaží včetně pultové je konstrukčně řešeno jako dřevěné z masivních křížem lepených CLT panelů. Vnější obklad stěn je akátovými dřevěnými deskami na sraz. Podlahy v interiéru jsou dřevěné dubové a betonové, venkovní terasy jsou z akátových desek. Okna jsou černá hliníková, zasklená izolačním trojsklem.

Dům je řešen v nízkoenergetickém standardu. Vnitřní klima je podpořeno nuceným větráním s rekuperací. Vytápění je podlahové teplovodní v kombinaci s nástěnnými tělesy, vytápěno plynovým kondenzačním kotlem. TUV je dohřívána solárním panelem umístěným na střeše. Vzhledem k výšce podzemní vody je kolem suterénu proveden vzdušník a pod atriem je zásobník na dešťovou vodu pro závlahu.

Stavba roku 2021
Titul byl udělen za dokonalou ukázku individuálního bydlení s vysokou účelností, působivou architekturou, kultivovaností prostředí a nápaditým materiálovým zpracováním. Výsledkem práce architekta, dodavatele a investora je prostředí zcela výjimečné domácí pohody.

Materiály
beton – Českomoravský cement, TBG – spodní stavba
CLT panely – KLH, Abette dřevostavby – horní stavba

Značky
křeslo Eames — Vitra\www.vitra.com
police — String\www.stringfurniture.com
Starling venkovní nábytek — Todus\www.todus.cz
krb — Hot-Fire\www.hot-fire.cz
obraz — Viki Štěpánová

Studio

Atelier Štěpán

Autor

Marek Jan Štěpán

Kontaktní e-mail

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Web

www.atelier-stepan.cz

Sociální média

www.facebook.com/AtelierStepan

Adresa studia

Kremličkova 6a, 621 00 Brno - Řečkovice, Česká republika

Projekční tým

František Brychta
Lukáš Svoboda
Tomáš Jurák
Hana Arletová
Hana Myšková

   

Umístění projektu

Janáčkovy sady 2295/3, 741 01 Nový Jičín

Země projektu

Czech Republic

   

Rok projektu

2012 - 2015

Rok dokončení

2020

Zastavěná plocha

330 m²

Užitná plocha

351 m²

Plocha pozemku

505 m²

Rozměry

1400 m3

   

Klient

Mgr. Miroslav Mixa / MIXA VENDING

E-mail klienta

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

   

Fotografie

BoysPlayNice, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., www.boysplaynice.com

 

Galerie:

Nákres:

Ing. arch. Marek Jan Štěpán

* 1967 ve Frýdku – Místku

Moravský architekt, ve svých projektech rozvíjí archetypální pojetí architektury, jeho moderní architektura vyrůstá na konzervativních kořenech. Zaměřuje se na projekty sakrálních staveb, novostaveb i rekonstrukcí...

Copyright ArchTV 2022 & HARO Czech - web pro každého